De risico’s van het koelen van melk met drinkwater

Melk koelen met koud drinkwater, goed voor uw energierekening maar ook risicovol voor het drinkwater. In de praktijk wordt dit water namelijk na de opwarming vaak opgeslagen in voorraadvaten. En hier kan de bacteriedruk snel toenemen, bacteriën en virussen groeien nu eenmaal sneller bij hogere temperaturen. Hoe dit proces werkt is in onderstaande tekening goed te zien:

Het proces doorbreken

Om de drinkwatervoorziening zowel nuttig als gezond te houden moeten we beginnen bij het begin. Want de kwaliteit van het uitgangswater bepaalt voor een groot deel hoe schoon het water is. Door het drinkwater goed te reinigen voordat het wordt opgeslagen in het voorraadvat geeft u bacteriën geen kans om hier te broeien. Het verwijderen van bacteriën uit drinkwater kan eenvoudig met een UV systeem. Een vereiste is dan wel dat er geen restvervuiling of kleur in het water zit. Restvervuiling beïnvloed namelijk de doorlaatbaarheid van het water waardoor het UV haar werk niet kan doen. Afhankelijk van de aard van de vervuiling zijn er diverse methoden voor het verwijderen van sediment, geur en kleur.

Het verwijderen van zwevende deeltjes beïnvloed de doorlaatbaarheid van water, maar waarom zou ik ook geur en kleur uit mijn water halen?

Naarmate de temperatuur van water toeneemt zal ook de geur aan het water versterken. Geur beïnvloed de smaak van water en zal daarom invloed hebben op de wateropname van uw melkvee. De zuivering van drinkwater is de tweede stap van het Total Water Care concept, het resultaat moet daarbij altijd zijn: helder, fris en smakelijk drinkwater voor uw dieren.

Meer weten over Total Water Care?

Bij Total Water Care werken wij met vier stappen zodat wij altijd voldoende, schoon, gezond en betrouwbaar drinkwater kunnen garanderen. Om te beginnen moet de distributie van de bron naar het dier op orde zijn zodat ieder dier altijd voldoende drinkwater aan kan. Hier leest u meer over dit onderwerp.

Vervolgens staat de kwaliteit van het water dat uw bedrijf binnenkomt centraal. Ongewenste stoffen worden verwijderd. Afhankelijk van de vervuiling zetten wij hier een passende methode voor in. Pas wanneer het water helder, fris en smakelijk is kunnen er stoffen toegevoegd gaan worden. Denk hierbij aan reinigings- en desinfectiemiddelen om biofilmvorming te voorkomen en de waterkwaliteit op peil te houden. Maar ook voor het toevoegen van mineralen en kompressen. In deze stap gaan we het water dus ook echt gezond maken. De laatste stap is het monitoren van het gehele proces. Denk hierbij aan waterafgifte, doorloop snelheden, etc. Dit alles met als doel betrouwbaar drinkwater voor uw vee zonder zorgen.