Drinkwater voor pluimvee

Drinkwater voor pluimvee

Goede kwaliteit drinkwater is essentieel voor gezonde kippen en kuikens. Niet alleen aan de bron, maar ook daar waar de dieren het water opnemen, bij de nippel dus. Gezond drinkwater is niet alleen belangrijk voor een optimaal bedrijfsresultaat het draagt ook bij aan gezondere dieren. Water speelt namelijk een belangrijke rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en vertering.

Water is een belangrijk onderdeel van lichaamsweefsels en eieren. Uit wateronderzoek bij vleeskuikenbedrijven blijkt dat uit bijna 8% van de nippels ongeschikt en uit bijna 20% minder geschikt water uit kwam. De kwaliteit van drinkwater wordt vooral beïnvloed door de mogelijke aanwezigheid van biofilm in de leidingen. Wanneer kippen water krijgen van een slechte kwaliteit, zal dit van negatieve invloed zijn op hun gezondheid en heeft het gevolgen voor de productieresultaten. Als professionele pluimveehouder ondersteund u uw kippen op alle manieren die u kunt, door het toedienen van verontreinigd water kan dit allemaal voor niets zijn.

Icoon-processen-sharp
Waterzuivering-pluimveehouderij
Drinkwater_voor_pluimvee_2
Drinkwater_voor_pluimvee_3

Slechte waterkwaliteit en gezondheidsrisico's

Een kip drinkt behoorlijk veel, wel 1,75 keer zoveel dan dat ze eet. Met name vleeskippen hebben veel water nodig. Zij hebben drie liter water per kilo groei nodig. Wanneer de kippen water van slechte kwaliteit te drinken krijgen, hebben ze meer kans op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen. En daarmee kan ook via het vlees en de eieren de voedselveiligheid in gevaar gebracht worden.

Vleeskuikens zijn gevoelige dieren. Een afwijkende waterkwaliteit kan direct invloed hebben op de prestaties. Ook bij leghennen is een goede waterkwaliteit belangrijk. Echter is hier de invloed van een slechte waterkwaliteit meer van sluimerende aard. Het probleem is namelijk terug te zien in slechte productieresultaten.

Goed drinkwater bevat voldoende mineralen en niet te veel ijzer. Ijzer verstoort namelijk de opname van de andere mineralen en veroorzaakt een aanslag in de leiding waarin bacteriën en schimmels kunnen nestelen. Ook een te hoge hardheid moet voorkomen worden, water met een hoge hardheid kan de vertering namelijk verstoren. Bij een hoge hardheid ontstaat er een buffering en dit beïnvloed op een negatieve manier de ph in de maag. Bij jonge kuikens is dit extra belangrijk!

Daarnaast wordt het water ook gebruikt voor het gedoseerd toedienen van geneesmiddelen en vaccins of het reinigen van het drinkwater. Ook dit kan gevolgen hebben op de biofilm en aanslag in de leidingen.

Whitepaper aanvragen?

Benieuwd wat er op uw bedrijf mogelijk is?

Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.

Schoon drinkwater begint bij de bron

Om uw kippen schoon drinkwater te kunnen bieden, is een goede waterbron belangrijk. Afhankelijk van uw huidige waterbron of de meest geschikte waterbron wordt de uitgangssituatie van het water bepaald. In de praktijk zijn de meest voorkomende waterbronnen: Leidingwater, Bronwater of regenwater / oppervlaktewater Welke waterbron het beste is, hangt onder andere af van de beschikbaarheid, volume locatie en kostprijs. Een waterbron moet voldoende diep zijn en is dus niet overal mogelijk. Gelukkig zijn er voldoende andere alternatieven. Onze specialisten van Total Water Care kijken met plezier mee naar de beste oplossing voor uw bedrijf.

Icoon-processen-sharp

Bekijk onze aanpak:

Biofilm grootste boosdoener

Biofilm is een slijmerig laagje aanslag dat zich vormt aan de binnenzijde van waterleidingen. In de biofilm ontstaan bacteriën als salmonella's, pseudomonas, campylobacter, coli's en enterococcen. Door de biofilm zijn de bacteriën beschermd tegen desinfectiemiddelen en kunnen ze hun gang gaan. Deze bacteriën zorgen voor een slechte waterkwaliteit doordat de bacteriën loslaten en in het drinkwater terecht komen.

Constant bijhouden

De algemene hygiëne van het water meet je aan de hand van een kiemgetal. Eventuele faecale besmetting wordt aangegeven met het E. coli-getal. Wanneer u iets aan het water toevoegt (zoals bijvoorbeeld medicatie), bestaat de kans dat schimmels en gisten in de leidingen gaan groeien. Zijn er meer dan 10.000 schimmels en gisten per milliliter aanwezig, dan heb je te maken met een microbiologische verontreiniging van het water. In dat geval is het niet verstandig om het water te gebruiken als drinkwater voor dieren.

Drinkwater_voor_pluimvee_Biofilm

Ervaringen van onze klanten

"Aan het einde van de ronde als de kippen op leeftijd zijn, heb ik 2% minder uitval! Dit maakt het meer dan de investering waard."

Chris Berth

Drinkwater schoon houden

Er zijn verschillende manieren om het drinkwater van de kippen schoon te maken. Eén van die manieren is om de drinkwaterinstallatie te reinigen met waterstofperoxide-perazijnzuur. Met dit middel worden de waterlijnen van de drinknippels gereinigd en de rest van de installatie. Met deze methode beschikt het pluimvee constant over schoon drinkwater.

Een andere manier is om het product Di-o-Clean dagelijks aan het drinkwater toe te voegen. Dit middel heeft een reinigende en desinfecterende werking. Door het dagelijks toe te voegen aan het drinkwater blijft het water schoon.

Een biofilm in de waterleiding wordt voorkomen met dit product. Een derde manier is om het drinkwater een enkele keer per jaar te laten onderzoeken in een laboratorium. U kunt ervoor kiezen om zowel het water afkomstig van de bronwaterinstallatie te laten onderzoeken als ook het water uit de drinklijnen in de stallen. Het water bij de bron kan namelijk nog van goede kwaliteit zijn, maar vervuiling kan optreden als het van de bron naar de drinklijnen wordt gebracht door middel van een biofilm in de waterleidingen bijvoorbeeld. En wanneer u ervoor kiest om alleen het water uit de drinklijnen te laten onderzoeken, dan weet u nog niet of de vervuiling nu komt door de bronwaterinstallatie of dat de vervuiling pas later in het proces optreedt.

Om de waterkwaliteit hoog te houden is het van belang om het water te blijven controleren. Dus ook nadat u een goede bronwaterinstallatie heeft laten plaatsen. Drinkwater wordt vaak onderschat, maar is zo van belang voor de gezondheid van de kippen en daarmee ook voor de bedrijfsresultaten.