Drinkwater voor rundvee

Drinkwater voor rundvee

Een hoogproductieve koe drinkt zeker 150 liter water en kan op een hete dag wel 200 liter water per dag drinken. Dit is niet gek als je bedenkt dat melk voor 87% uit water bestaat. Daarnaast drinken ze ook heel snel, binnen een minuut kunnen ze wel twintig liter water naar binnen werken.

Water is een basisvoorwaarde voor de opname van droge stof (voer) en de wateropname heeft dan ook een directe relatie met de melkproductie. Alles in het werk stellen om een goede opname van drinkwater bij uw melkvee te krijgen is net zo belangrijk als het stimuleren van de voeropname. Omdat koeien kieskeurig zijn (ze ruiken beter dan een mens) moet dit water smakelijk zijn, hier is letterlijk én figuurlijk veel winst te behalen.

Icoon-processen-sharp

Eigen drinkwaterbron

Veel melkveehouders, naar schatting de helft, heeft een eigen bron om in hun waterbehoefte te kunnen voorzien. Echter blijkt dat lang niet al dit water geschikt is voor de directe consumptie van koeien. Er moeten voldoende mineralen in zitten en niet te veel ijzer. Ijzer verstoort namelijk de opname van de andere mineralen en veroorzaakt een aanslag in de leiding waarin bacteriën en schimmels kunnen nestelen. Ook een te hoge hardheid moet voorkomen worden, water met een hoge hardheid kan de vertering namelijk verstoren. Bij een hoge hardheid ontstaat er een buffering en dit beïnvloed op een negatieve manier de ph in de maag. Bij jonge dieren is dit extra belangrijk. Krijgen uw koeien drinkwater van goede kwaliteit?

In de kustgebieden, waar het grondwater op geringe diepte zout is, loont het niet om een bron te slaan. Hier plaatsen wij installaties voor het reinigen van oppervlaktewater, regenwater of water dat wordt gewonnen uit dieptedrainage.

Eigen-waterbron_TWC

Benieuwd wat er op uw bedrijf mogelijk is?

Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.

De koe is een fijnproever

Een koe is een echte fijnproever, de smaak en de kwaliteit van het drinkwater heeft dan ook wel degelijk invloed op de wateropname van een koe. Ze hebben een goede reuk en als er een bepaald geurtje aan het water zit wat de koe niet aanstaat, zal ze het ook niet of veel minder drinken. De smaak van water verschilt per regio en is afhankelijk van de hoeveelheid mineralen zoals natrium, kalium, calcium en magnesium.

Van alle landzoogdieren hebben koeien die melk produceren het meeste water nodig per dag. Dat komt doordat melk voor maar liefst 87 procent uit water bestaat. Voor iedere liter melk die een koe geeft, moet ze drie liter water drinken. Daarnaast moet ze naast elke kilogram inname van droge stof ook nog eens vijf liter water drinken. Wanneer een koe voldoende drinkt, zal de voeropname gestimuleerd worden. Dit zorgt voor een betere energievoorziening en een betere penswerking van de koe. Een koe die het water niet lekker vindt, zal minder drinken en hierdoor ook minder melk produceren. Uit studies blijkt dat goed en schoon water voor een hogere voeropname en een hogere melkafgifte zorgt.

Drinkwater_voor_rundvee_1
Drinkwater_voor_rundvee_2
Drinkwater_voor_rundvee_3

De verschillende smaken van drinkwater

Niet alleen de schoonheid van het water bepaalt de smaak van het water, maar ook de mineralen in het water. Zo heeft water met een laag mineraalgehalte over het algemeen een wat zachtere smaak. Sulfaat en magnesium bezorgen het water een wat bittere smaak. Natrium en chloride hebben weer een wat ziltige smaak. Veel ijzer in het water zorgt ervoor dat de koe het niet lekker vindt.

Het is belangrijk dat het water een juiste hoeveelheid mineralen bevat en schoon is, zodat de koe het water drinkt. Daarnaast is de lengte van de drinkbak ook van belang. Deze moet zolang zijn dat een koe ongeveer vijf minuten lang kan drinken zonder dat ze door een andere koe wordt gestoord. Een koe moet altijd voorzien zijn van een optimale watervoorziening in de stal of in de wei.

header-blog-koe

Bekijk onze aanpak:

Bron-of leidingwater staat niet garant voor een goede kwaliteit

Als u uw koeien bron- of leidingwater serveert, wil dat niet automatisch zeggen dat de kwaliteit van het water goed is. Er kan in het drinkwater namelijk ook te veel ijzer en andere stoffen zitten. Daarnaast kan het water in eerste instantie schoon lijken, maar door het water te vervoeren van de bron naar de drinkbak kan het vuil worden. Het kan vuil worden door bijvoorbeeld vervuilde leidingen of vieze waterbakken. Ongewenste bacterie- en schimmelgroei kan ontstaan door biofilm en vervuiling, dit is hier namelijk een ideale kweekbodem voor. Deze biofilm ontstaat gemakkelijk in waterleidingen en drinkbakken. Controleer daarom met regelmaat de drinkbakken of ze nog schoon genoeg zijn.

Als het water niet op orde is, zal de koe minder drinken dan dat ze daadwerkelijk nodig heeft. Het schoonhouden van de drinkbakken wordt vaak onderschat, maar behoeft toch enige prioriteit in de dagelijkse werkzaamheden van de boer.

Schadelijk-drinkwater