Drinkwater voor varkens

Drinkwater voor varkens

Goede kwaliteit drinkwater is essentieel voor gezonde varkens. Niet alleen aan de bron, maar ook daar waar de dieren het water opnemen, bij de nippel dus. Gezond drinkwater is niet alleen belangrijk voor een optimaal bedrijfsresultaat het draagt ook bij aan gezondere dieren. Water speelt namelijk een belangrijke rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en vertering.

Icoon-processen-sharp
Drinkwater_voor_varkens_flessen

Slecht drinkwater vergoot kans op ziekten

In een opfok afdeling is het doorgaans behoorlijk warm, zeker bij opleg van de biggen. Ze drinken dan nog weinig waardoor de doorstroomsnelheid in de leidingen laag is en het water flink opwarmt. Dat zorgt voor een overmatige groei van bacteriën, virussen, schimmels en gisten.

Slecht water vergroot de kans op ziekten, goed drinkwater is daarom een eerste levensbehoefte. Drinkwater heeft een invloed op de gezondheid van het varken en daarmee ook direct op de groei van het dier en de kwaliteit van het vlees. Bovendien moeten er voldoende mineralen in het water zitten en niet te veel ijzer. Ijzer verstoort namelijk de opname van de andere mineralen en veroorzaakt een aanslag in de leiding waarin bacteriën en schimmels kunnen nestelen. Ook een te hoge hardheid moet voorkomen worden, water met een hoge hardheid kan de vertering namelijk verstoren. Bij een hoge hardheid ontstaat er een te hoge buffering en dit beïnvloed op een negatieve manier de ph in de maag. Bij jonge dieren is dit extra belangrijk.

Meestal is er bij de aanleg van een nieuwe stal te weinig aandacht voor waterkwaliteit en vermorsing. Men wil niet investeren in een goed drinkwatersysteem en kiest voor het toepassen van desinfectiemiddelen en toevoegingen aan het water.

Benieuwd wat er op uw bedrijf mogelijk is?

Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.

Smaak van drinkwater belangrijk

Water dat als lekker wordt aangemerkt, bevat weinig zouten, ijzer of organische stoffen. Hierbij is ook gewenning belangrijk: wanneer uw varkens eenmaal aan de smaak van water gewend zijn, gaan ze het vaak lekker vinden en drinken ze het goed. U moet hiervoor wel zorgen dat de gehalten binnen de normen vallen.

Bekijk onze aanpak:

Schadelijkheid drinkwater dieren

Hoe schadelijk drinkwater voor uw varkens is, wordt bepaald door schadelijke micro-organismen en chemische stoffen. Niet-schadelijk drinkwater bevat amper tot geen stikstofverbindingen. Een stikstofverbinding ontstaat bij het afbreken van een organische stof en kan bestaan uit nitriet, nitraat en ammonium. Deze stoffen hopen zich bijvoorbeeld in de winter op in sloten. U vindt hier vooral nitriet, dat bij dieren zorgt voor minder zuurstoftransport. Ook wanneer er veel zout in het water zit, kan dat schadelijk zijn. Naast varkens is ook pluimvee hier erg gevoelig voor.

Naast natrium, moet u ook de zwavelcomponenten sulfaat en sulfide in de gaten houden. Vooral sulfide is heel erg giftig. Gelukkig komen zware metalen normaal gesproken niet in ons grond- en drinkwater voor. Maar krijg je met verontreinigingen te maken, dan is het slim om onderzoek te doen naar zware metalen. Daarnaast kan het ook bij metalen leidingen nuttig zijn om eens onderzoek te doen naar zware metalen in het water.

Weet u wat de uw wateronderzoek nu eigenlijk echt zegt? Wij helpen u graag met de analyse.

Waterzuivering-varkenshouderij
schadelijk-drinkwater

Waterkwaliteit op de drinkplaats

Bronwater kan in de eerste instantie geschikt zijn als drinkwater, maar toch naar verloop van tijd ongeschikt worden. Uw bronwater kan besmet raken met bacteriën en uw leidingen kunnen vies worden – bijvoorbeeld via communicerende vaten via de vlotterbak. Wanneer dit gebeurt, krijgen stikstofverbindingen vrij toegang tot het drinkwater van uw varkens. Bronwater geeft dus geen waterdichte garantie. Dit is met leidingwater niet anders: in de eerste instantie is dat altijd geschikt als drinkwater, maar ook dit kan in de leidingen en de stal alsnog vervuild raken. Zo kan er bijvoorbeeld biofilm in de leidingen gaan vormen.

De waterhygiëne meten

De algemene hygiëne van het water meet u aan de hand van een kiemgetal. Eventuele faecale besmetting wordt aangegeven met het E. coli-getal. Wanneer je iets aan het water toevoegt (zoals bijvoorbeeld medicatie), bestaat de kans dat er biofilm met daarin schimmels en gisten in de leidingen gaan groeien. Zijn er meer dan 10.000 schimmels en gisten per milliliter aanwezig, dan heb je te maken met een microbiologische verontreiniging van het water. In dat geval is het niet verstandig om het water te gebruiken als drinkwater voor dieren.

Ervaringen van onze klanten

"Het feit dat ik momenteel volledig op het gezuiverde water kan draaien is mijn inziens het bewijs dat de installatie werkt"

Johan Matthys

Houd de watertoevoer in de gaten

Water moet altijd ongeremd door de leidingen, kranen of nippels kunnen stromen. Leidingen kunnen door ijzer, mangaan of oxidatie neerslaan en daarnaast kunnen grote concentraties van ijzer of hardheid ervoor zorgen dat medicatie niet goed aanslaat. Dat heeft te maken met neerslag. Daarnaast kunnen leidingen verstopt raken of kunnen kranen gaan lekken. Ook aan de binnenkant van leidingen kunnen problemen ontstaan, bijvoorbeeld wanneer micro-organismen en bacteriën aan de binnenkant plakken en er biofilm ontstaat. Wanneer u dit niet in de gaten houdt, wordt de waterkwaliteit- en toevoer minder.

Zorg er altijd voor dat uw varkens voldoende drinkpunten hebben en verdeel deze goed per stal. Een varken drinkt namelijk twee keer zoveel als hij eet. Zo drinkt een zeug ongeveer 20 liter water per dag, u kunt wel raden dat een slechte wateropname direct gevolgen heeft voor de gezondheid.

Voor varkenshouders is de gezondheid van varkens zeer belangrijk, wat al begint met het water. Total Water Care heeft jarenlange ervaring in het onderhouden en aanleggen van waterinstallaties in de agrarische sector. Dankzij onze systemen kun je bouwen op een stabiele aanvoer van genoeg hoogwaardig drinkwater. Wij richten je hele watersysteem van het begin tot het einde in, waardoor je zelf geen zorgen meer hebt. Ben je benieuwd naar meer informatie over onze producten of diensten? Of wil je wat – vrijblijvend – advies? Laat hieronder je gegevens achter of maak een afspraak met een van onze adviseurs.

Icoon-processen-sharp