Water is toch water?

Situatie:

Goed drinkwater is niet vanzelfsprekend maar is wel een cruciale basisvoorwaarde voor een gezonde veehouderij. Verminderde waterkwaliteit leidt tot productieschade, zoals meer ziektes, verminderde groei, lagere melkgift en een slechtere voerbenutting. Alleen met superschoon water bereikt u met uw dieren de hoogste prestaties. Omgekeerd geldt dat dieren van slecht drinkwater aantoonbaar minder presteren. Daar komt bovenop dat er steeds strenger wordt gecontroleerd op de kwaliteit van water.

Water is het meest gegeven en meest cruciale voedingsmiddel dat we aan vee geven. Daarbij bestaat een dier voor een groot deel uit water en fungeert water als een oplos-en transportmiddel voor het dier. Hiermee regelt het dier haar lichaamstemperatuur en voert het schadelijke stoffen af. Water is dus van cruciaal belang voor een goede gezondheid. Toch wordt het belang van water vaak onderschat: water is toch water?

De kwaliteit van het drinkwater wordt bepaald aan de hand van verschillende chemische parameters. Bij het wateronderzoek, dat bij iedere boer wordt afgenomen, onderzoekt SUMMIT de hardheid van het water, het ijzergehalte, het mangaangehalte en er wordt onderzocht of de leidingen vrij zijn van biofilm.


Hardheid

Als de waterhardheid te hoog is dan beginnen kalk- en magnesium deeltjes kalkaanslag te vormen. Dit heeft vergaande gevolgen voor het vee. ls de waterhardheid hoger is dan 2,7 dH, beginnen kalk- en magnesium deeltjes kalkaanslag te vormen. Als gevolg van een opeenhoping van kalkafzettingen in leidingen kunnen negatieve effecten optreden, waaronder: 

  • Verlies van optimale doorstroomcapaciteit.
  • Hoger gebruik van detergenten.
  • Meer slijtage van apparatuur.
  • Hoger energieverbruik. 
  • Onvoldoende drinkwater beschikbaar voor het vee.

IJzergehalte

De aanwezigheid van ijzer in water is niet schadelijk voor de gezondheid van de dieren. IJzer is essentieel omdat het deel uitmaakt van belangrijke eiwitten en enzymen voor het vee. Een beperkte hoeveelheid ijzer is noodzakelijk, maar een te hoge concentratie is niet aan te bevelen. Bovendien kan water met een te hoog ijzergehalte technische problemen veroorzaken:

  • Roest Neerslag
  • inactivering van via water toegediende geneesmiddelen 
  • verandering van kleur, geur en smaak van het water. 
  • Verstoppingen in de leidingen. 

Het ijzergehalte in drinkwater voor dieren mag tussen 0,2 – 5 mg/ l Fe liggen.


BioFilm

De De ontwikkeling van biofilm is net zo schadelijk als de ontwikkeling van schimmels als Candida albicans of zwarte schimmel en kunnen zelfs levensbedreigend zijn voor de gezondheid van het vee. In de waterleidingen ontstaat biofilm doordat losse micro-organismen zich hechten aan een de wand van de leiding. Met behulp van eiwitten leggen de losse cellen contact met elkaar en zo worden er verschillende lagen gevormd. Biofilms ontwikkelen zich op natuurlijke wijze, maar ze zijn voor het lichaam van het vee niet gezond.


Mangaan

Mangaan is, net als ijzer, van nature in overvloed aanwezig in de bodem en in ruw bronwater. De aanwezigheid van mangaan in water veroorzaakt zwarte afzettingen in waterleidingen. Deze afzetting vermindert de waterafgifte en verhoogt de bacteriedruk in een leiding. Ook geeft mangaan het water een metaalsmaak, wat leidt tot een verminderde wateropname bij dieren en daardoor tot lagere prestaties.