Wat mineralen in drinkwater en hitte doen met de wateropname bij koeien?

Voor een goede wateropname bij koeien moet water schoon en smakelijk zijn. We merken dat een goed systeem voor het borgen van de drinkwaterkwaliteit bij melkkoeien vaak niet goed geregeld is. Dat terwijl water het meest genuttigde nutrient is van de koe. Op een warme zomerdag drinken hoogproductieve melkkoeien tot wel 200 liter water per dag. Water heeft dan ook een grote invloed op de voeropname, penswerking en energievoorziening.

Een koe heeft een goede geur en is mede daardoor een fijnproever als het om water gaat. Is het water niet smakelijk, dan drinkt zij minder. De smaak van water wordt beïnvloed door de aanwezigheid van mineralen zoals natrium kalium, calcium en magnesium. De smaak en de kwaliteit van water verschilt zowel bij leidingwater als bij bronwater per regio. De grootste smaak bederver is ijzer, maar er zijn er meer. Zo smaakt water zonder mineralen wat zachter, zorgen sulfaat en magnesium voor bitter water en krijg je met natrium en chloride een meer zilte smaak. Zacht water is ideaal voor het reinigen en schoonhouden van materialen.

Bacteriedruk bij hitte

Ook bacteriologische verontreiniging beïnvloed de smaak van drinkwater. Bij leidingwater kan men er vanuit gaan dat dit niet aan de orde is. Bij grond- en oppervlaktewater is de kwaliteit niet constant en moet deze daarom zeker jaarlijks gecontroleerd worden. Vooral bij oppervlaktewater is er een groter risico op bacteriologische verontreiniging.
De mineralen in water beïnvloeden niet alleen smaak van het water, het resulteert uiteindelijk ook in biofilm. Deze biofilm aan de binnenzijde van de drinkwaterleiding is de ideale broedplaats voor bacteriën. Vooral in de zomer als de temperaturen toenemen neemt de bacteriedruk in drinkwater hard toe.

Voorkomen is beter dan genezen

De afgelopen jaren merken wij een toename in de bewustwording van de gevaren van biofilm. We zien dat steeds meer veehouders waterleidingen reinigen met reiniging- en desinfectiemiddelen om zo de biofilm te verwijderen. Bij Summit Water Systems schakelen we een stap eerder. Door het bij binnenkomst verwijderen van mineralen en andere ongewenste stoffen verbeteren we de kwaliteit van het water bij de bron. Op deze manier is de kans op biofilm door de aanwezigheid van mineralen nihil en kunnen bacteriën hier niet nestelen.

Hoe ziet zo’n installatie er uit?

Afhankelijk van de kwaliteit van het water wordt er passende methode geselecteerd. Over het algemeen komt het allemaal neer op filtertechnieken die door middel van diverse harsen mineralen uit het water onttrekken. Deze filters hoeven niet vervangen te worden waardoor de verbruikskosten van reinigingsmiddelen bespaard blijven. Door het toevoegen van UV-filtratie zijn ook bacteriën uit het water te verwijderen. Voor een correcte toepassing van UV-filtratie is een hoge doorlaatbaarheid nodig. Dat wil zeggen dat het van groot belang is dat aanwezige mineralen vooraf verwijderd worden. Dergelijke installaties zijn eenvoudig toe te passen op huidige waterinstallaties, er is dus geen nieuwbouw vereist.

Hebt u meer vragen over mineralen en de bacteriedruk in water? Of wilt u meer weten over onze oplossingen? Neem dan contact met ons op.