Oplossing in de praktijk

Waterspecialist Sander is gevraagd om een waterprobleem te verhelpen bij een melkveehouderij. Bij deze melkveehouderij vulden de drinkbakken zich slecht: Als er twee koeien achter elkaar gingen drinken dan was de drinkbak al leeg en duurde het vervolgens te lang voordat deze bijgevuld was. De derde koe had hierna geen drinkwater.

Sander heeft een wateronderzoek uitgevoerd, hieruit bleek dat het drinkwater onder de norm zat die GD Diergezondheid aan het drinkwater van melkvee stelt. Dit kwam door een grote hoeveelheid ijzer en mangaan in het water. Met name de afzetting van mangaan in de waterleiding zorgt ervoor dat het water slecht door de leiding komt. In deze afzetting gaan vervolgens ook bacteriën zitten die zich vervolgens vermenigvuldigen. De ongezonde afzetting veroorzaakt ook de donkere kleur van het water.

Na het gebruik van de testfilter, die een waterinstallatie op kleine schaal nabootst, is te zien hoe het water veranderd en verbeterd! Het bruine water op de foto is voor filtratie met uitgevlokt mangaan. Na de testfilter is het mangaan compleet verwijderd en blijft er schoon, fris drinkwater over!

Benieuwd wat er op uw bedrijf mogelijk is?

Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.