1500 Melkkoeien

Situatie:

De waterbron op dit grote melkveebedrijf is een zestig meter diepe put. Het water in deze put bevat veel ijzer en mangaan waardoor leidingen snel dichtslibben. Hoge concentraties ijzer en mangaan beïnvloeden de kleur en smaak van drinkwater. Een koe vertrouwt enorm op haar smaak en reuk. Ruikt het water niet lekker? Dan laat ze het water liever staan met als gevolg dat ze minder melk produceert.

Door het dichtslibben van de leiding ontstaat er een steeds kleinere waterdoorgang. Om toch voldoende water bij het vee te krijgen spuit de veehouder twee keer per jaar de leidingen schoon. Bovendien heeft de veehouder veel problemen door een grote hoeveelheid kalkaanslag. Kalk is slecht voor machines en apparaten, zo zien we op dit bedrijf dat de boilers veel vermogen verliezen en vroegtijdig stukgaan.

Watercheck:

Het drinkwater van melkvee moet vrij zijn van ijzer en mangaan. Dit voorkomt dat de leidingen dichtslibben maar is ook beter voor de smaak van het water. Een betere smaak van water zorgt voor een hogere wateropname van koeien.

Het water voor de boilers moet vrij zijn van kalk

De installatie dient volledig automatisch te werken. De ondernemer wil hier geen tijd aan besteden

Oplossing:

Omdat de put al voldoende capaciteit heeft is de eerste stap op dit bedrijf het reinigen van water. Hierin wordt verschil gemaakt tussen het drinkwater voor het vee en het water voor de boilers.

Zodra het water uit de grond komt wordt het eerst ontdaan van zand. Dit gebeurd door middel van een zelfspoelend cycloon filter. Vervolgens gaat het drinkwater voor het vee door een installatie die het ijzer en mangaan uit het water haalt. Dit gesloten systeem werkt zonder verbruiksartikelen en heeft zeer weinig onderhoud nodig, het spoelt zichzelf bijvoorbeeld automatisch schoon. De drinkwaterkwaliteit is nu geborgd, maar deze installatie filtert geen kalk uit het water. Het water zal dus nog steeds kalkaanslag veroorzaken in apparaten. Daarom is er voor gekozen om het water dat naar de boilers gaat door middel van een I.O. wisselaar te filteren. Een I.O. wisselaar verwijdert ijzer, mangaan en kalk uit het water. Zo blijven de boilers aan de binnenkant mooi schoon en werken ze ten alle tijde optimaal. Ook dit systeem werkt volledig automatisch, de ondernemer heeft hier geen omkijken naar.

Contact opnemen met Summit Water Systems

Wilt u contact opnemen met Summit Water Systems? Wilt u meer weten over onze diensten of producten, of bent u op zoek naar vrijblijvend advies? Laat uw gegevens achter, stel uw vraag of maak een afspraak met een van onze adviseurs.