4000 biggen en 1000 vleesvarken in limburg

Situatie:

Varkenshouder twijfelt tussen leidingwater en bronwater en vraagt Summit Water Systems om advies. Het uitgangspunt van zijn afweging is een goede waterkwaliteit tegen lage kosten.

Watercheck:

Waterverbruik totaal: 25m³ per dag, komt overeen met 9.125m³ per jaar.

Kosten leidingwater totaal WML: €0.686 / m³ = €6.260 per jaar.

Bronwater op 70 meter diepte, hardheid 15 en ijzer 10 mg/l.

Oplossing:

Na een kostenanalyse is er gekozen voor het aanleggen van een nieuwe waterbron met een bronpomp en een waterzuiveringsinstallatie. Hierbij is er een bron van 70 meter diep met een diameter van 125 millimeter geboord. In deze bron is een bronpomp geplaatst die geregeld wordt met een frequentiesturing. Hierdoor heeft het systeem een zeer constante waterdruk zonder schommelingen tegen de laagst mogelijke energiekosten.


Omdat er een behoorlijke hoeveelheid hardheid en ijzer in het water zit, dient het water gezuiverd te worden voordat het de stal in gaat. Dit gebeurt met een Aqua Optima IO Duo 150. Dit is een zuiveringssysteem met 2 flessen hars. Deze hars verwijdert kalk, ijzer en mangaan door middel van ionenwisseling uit het water, hierdoor kan er geen aanslag van mineralen in de leidingen ontstaan.


Afschrijving: €1.259,00
Onderhoud: €500,00
Zoutverbruik: €1.100,00


Totale kosten per jaar €2.859,00. Dit komt overeen met €0,31 per m³ water. Besparing ten opzichte van leidingwater in 10 jaar is €34.312.

Contact opnemen met Summit Water Systems

Wilt u contact opnemen met Summit Water Systems? Wilt u meer weten over onze diensten of producten, of bent u op zoek naar vrijblijvend advies? Laat uw gegevens achter, stel uw vraag of maak een afspraak met een van onze adviseurs.