Totaal ontzorgt: van bron tot koe!

Hoe is Summit Water Systems ontstaan?

Ik ben in 2011 begonnen als productmanager drinkwaterkwaliteit. Als MS Schippers hielden we ons voornamelijk bezig met het schoonhouden van waterleidingen. Melkveehouders bereiken hierbij schoon en kiemvrij drinkwater, behalve wanneer de bron niet goed is. Als de basis van de waterkwaliteit aan de bron niet goed voor elkaar is dan brengt dit continu vervuiling in de leiding. Het is heel intensief en soms zelfs onmogelijk om het drinkwater schoon te houden. Omdat de situatie op elk bedrijf anders is, vraagt dit een specifieke manier van waterzuivering. Hiervoor is het gespecialiseerde bedrijf Summit Water Systems opgericht.

Hoe werken MS Schippers en Summit Water Systems samen?

In de markt is er tot op heden niemand in staat om de totale verantwoordelijkheid te nemen voor een totaalaanpak op het gebied van waterbehandeling. Wil je het goed aanpakken? Dan moet je alle facetten van de drinkwatervoorziening onder controle hebben.

MS Schippers en Summit Water Systems zijn samen in staat om de veehouder te voorzien van 100% goed drinkwater. De technische installaties voor voldoende, schoon, gezond en betrouwbaar drinkwater worden voorzien door Summit Water Systems. MS Schippers levert de additieven en reiniging- en desinfectiemiddelen om het water en de leidingen ook daadwerkelijk schoon te houden.

“Als de basis van de waterkwaliteit aan de bron niet goed voor elkaar is dan brengt dit continu vervuiling in de leiding.”

Totaal ontzorgt: van bron tot koe!

We zien dat de drinkwaterkwaliteit van koeien aan de drinkbak op veel melkveebedrijven onvoldoende is. Op welke punten kan dit mis gaan?

Dat kan op heel veel punten misgaan. Het begint eigenlijk bij de uitgangssituatie van het bedrijf. In de regel zijn er drie soorten water gebruikt: leidingwater, een eigen bronwatervoorziening of regenwater / oppervlaktewater. Elk soort water heeft specifieke voor- en nadelen. Leidingwater is over het algemeen schoon, maar kan behoorlijk oplopen qua kosten. Bovendien is het niet zeker dat de watermaatschappij de benodigde hoeveelheid en druk altijd kan leveren. Bij een eigen bronwatervoorziening zien we over het algemeen dat er meer dan voldoende capaciteit is, echter is de kwaliteit van zichzelf zelden goed genoeg om het zomaar als drinkwater in te zetten. Dit moet in de regel dus gezuiverd worden.

Wat voor vervuiling kom je dan zoal tegen bij bronwater?

Voornamelijk zijn dit mineralen, zoals ijzer, mangaan of kalk, maar kunnen ook ammonium of gassen, die vanuit de bodem meekomen, zijn. Door middel van een watermonster bepalen wij de kwaliteit van het uitgangswater en kunnen we per specifieke situatie bepalen wat er nodig is om het water drinkbaar te maken. Ijzer en mangaan kunnen bijvoorbeeld de smaak van het water negatief beïnvloeden en het leidingsysteem snel vervuilen. Ook kunnen gassen zoals zwavelgas (H2S) een nare geur aan het water geven, dit sterk ruikend, giftig gas herken je aan de geur van rotte eieren. Met name koeien zijn erg gevoelig voor geur.

En wat zijn aandachtspunten bij regenwater / oppervlaktewater?

Het gebruik van regenwater is sterk in opkomst. Met name door beperkingen in de regelgeving ten aanzien van onttrekking van water uit diepere bodemlagen. Vooral in België wordt hier nu al veelvuldig gebruik van gemaakt. Regenwater is van zichzelf vrij arm aan mineralen, het is dus heel puur water. Het nadeel van regenwater en oppervlaktewater is dat het onderweg veel organische vervuiling en bacteriën meeneemt. Bijvoorbeeld via het dak en open water. Dit zorgt voor een verhoogde bacteriedruk van bijvoorbeeld salmonella. Het type water dat een bedrijf binnenkomt bepaalt dus wat wij op het bedrijf aan systemen installeren om uiteindelijk goed drinkwater voor de koeien te kunnen borgen.

Welke problemen kom je in de praktijk tegen met waterzuiveringsinstallaties?

Niet elke installatie werkt even goed onder dezelfde omstandigheden. Zo zien we vaak dat zogenaamde open ontijzeringsystemen op basis van beluchting niet al het ijzer uit het water verwijderen en vrijwel geen effect hebben op mangaan. Door het water te beluchten moet het ijzer reageren met zuurstof en “uitvlokken” waardoor het neerslaat. Vervolgens worden de ijzerdeeltjes uit het water gefilterd. De werking van deze techniek is sterk afhankelijk van de pH en de doorstroomsnelheid van het water. Ook zijn deze open systemen erg gevoelig voor vervuiling.

We zien daarbij vaak dat de capaciteit van de drinkwaterinstallatie niet goed is afgestemd op de bedrijfssituatie. Koeien drinken heel veel water, tot wel 150 liter per dag. Het is dus zaak dat je voldoende aanvoercapaciteit hebt. Je moet dus ook goed kijken naar je piekbelasting. Zo heeft een bedrijf dat met robots melkt een constant waterverbruik over de dag. Dit in tegenstelling tot een bedrijf dat 2 keer per dag melkt. Zij hebben namelijk twee hoge pieken in het waterverbruik. Zo drinken koeien tot 50% van de totale waterbehoefte vlak na het melken. Ook komt het vaak voor dat de waterinstallaties niet aangepast worden als bedrijven in de loop der jaren groter worden. Ook de zuiveringssystemen hebben hierdoor vaak een te lage capaciteit, waardoor deze niet goed functioneren, met vervuild drinkwater tot gevolg.

Wij helpen u graag verder

Het borgen van de waterkwaliteit kan met de juiste analyse en het juiste advies dus volledig geautomatiseerd worden. Hierdoor bent u altijd verzekerd van schoon en betrouwbaar drinkwater voor uw dieren. Wilt u hier meer over weten of heeft u interesse in een vrijblijvend advies? Neem dan eens contact met ons op.

Guus Verhaag

Guus Verhaag

Sinds 2018 algemeen manager Summit Water Systems. Met het concept Total Water Care borgen wij waterkwaliteit van de bron tot aan het dier. Dit met als doel altijd voldoende, schoon, gezond en betrouwbaar drinkwater voor het vee.

Neem contact op

Ook interessant

De risico's van het koelen van melk met drinkwater
Drinkbakken voor melkvee wat is belangrijk?
Beter rendement met gezond-drinkwater-abonnement
Summit Water Systems uit Bladel geeft impuls aan goed drenken van vee
Wat mineralen in drinkwater en hitte doen met de wateropname bij koeien?
Zelfreinigende zuiveringssystemen
Schoon en betrouwbaar drinkwater zonder extra werk.
Zorgeloos de vorst doorkomen
met de juiste drinkwater maatregelen

Vragen over dit artikel of andere vragen?

Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.
totalwatercare waterzuiveringssysteem stappen