Zelfreinigende zuiveringssystemen

Schoon en betrouwbaar drinkwater zonder extra werk.

Schoon drinkwater is van cruciaal belang voor gezonde dieren. Daar zijn de meeste veehouders zich inmiddels gelukkig wel van bewust. Echter hoe kan dit op bedrijfsniveau nu op een gemakkelijke manier geregeld worden zonder dat u hier als ondernemer een hoop extra werk in moet steken?

De ideale oplossing

Zelfreinigende waterfilters zijn hiervoor de ideale oplossing. De opbouw van deze filters zijn in de basis allemaal hetzelfde. Ze bestaan uit 1 of meerdere filterflessen, gevuld met een zogenaamd filtermedium. Een besturingsklep bovenop de filterfles regelt het hele proces. Een filtermedium verwijdert specifieke elementen uit het water die er niet in thuis horen of waarvan teveel aanwezig is. Dit kan namelijk belastend werken voor het leidingsysteem met vervuiling tot gevolg of een directe negatieve invloed hebben op de gezondheid van de dieren.

Wanneer het filter verzadigd is, zorgt de besturingsklep ervoor dat het filter automatisch schoongespoeld wordt. Dit kan bijvoorbeeld op tijd gestuurd worden of na een bepaalde hoeveelheid water die verbruikt is. De vervuiling wordt vervolgens samen met het spoelwater afgevoerd naar het riool. Daarna is het filter weer klaar voor gebruik en kan het proces weer van voor af aan beginnen. Schoon water wordt hiermee dus volledig geautomatiseerd, net zoals vele andere processen op uw bedrijf, zoals voersystemen, ventilatiesystemen, melkrobots etc.

Afhankelijk van de waterkwaliteit op uw bedrijf wordt er specifiek voor uw situatie een zuiveringssysteem samengesteld met 1 of meerdere soorten filters. Op hoofdlijnen onderscheiden we de volgende soorten vervuiling:

Zelfreinigende zuiveringssystemen

De juiste filterinstallatie

Afhankelijk van het soort water dat gebruikt wordt en zaken die uit een wateranalyse naar boven komen wordt de juiste filterinstallatie samengesteld. Hiervoor worden 1 of meerdere filtermediums gebruikt, die er uiteindelijk voor zorgen dat het water aan de juiste kwaliteitseisen zal voldoen. Voor sediment bestaan er verschillende producten die de zwevende deeltjes tot een bepaalde diameter afvangen. Mineralen worden veelal uit het water verwijderd met een techniek die ionenwisseling heet. Dit betekent dat een kunststof hars de opgeloste mineralen uit het water als het ware aan zich bindt. Voor geur en kleur wordt een medium gebruikt dat werkt op basis van adsorptie. Dit is over het algemeen een medium gebaseerd op geactiveerde koolstof. Bacteriën en virussen kunnen vrijwel alleen verwijderd worden met membraantechnieken. Dit zijn een zeer fijne filterbuisjes die micro-organismen effectief tegenhouden. Ook deze filters kunnen volledig automatisch gereinigd worden.

Wij helpen u graag verder

Het borgen van de waterkwaliteit kan met de juiste analyse en het juiste advies dus volledig geautomatiseerd worden. Hierdoor bent u altijd verzekerd van schoon en betrouwbaar drinkwater voor uw dieren. Wilt u hier meer over weten of heeft u interesse in een vrijblijvend advies? Neem dan eens contact met ons op.

Guus Verhaag

Guus Verhaag

Sinds 2018 algemeen manager Summit Water Systems. Met het concept Total Water Care borgen wij waterkwaliteit van de bron tot aan het dier. Dit met als doel altijd voldoende, schoon, gezond en betrouwbaar drinkwater voor het vee.

Neem contact op

Ook interessant

De risico's van het koelen van melk met drinkwater
Drinkbakken voor melkvee wat is belangrijk?
Beter rendement met gezond-drinkwater-abonnement
Summit Water Systems uit Bladel geeft impuls aan goed drenken van vee
Totaal ontzorgt: van bron tot koe!
Hoe is Summit Water Systems ontstaan?
Wat mineralen in drinkwater en hitte doen met de wateropname bij koeien?
Zorgeloos de vorst doorkomen
met de juiste drinkwater maatregelen

Vragen over dit artikel of andere vragen?

Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.
totalwatercare waterzuiveringssysteem stappen