Bij een nieuwe stal hoort een nieuw waterplan

Bij de bouw van een nieuwe stal op dit varkensbedrijf met 4000 biggen en 1000 vleesvarkens in Limburg (Nederland) vraagt de varkenshouder zich af welke waterbron het best bij zijn bedrijf past. De eigenaar twijfelt tussen leidingwater en bronwater en vraagt  Summit Water Systems om advies. Het uitgangspunt van zijn afweging is een goede waterkwaliteit tegen lage kosten.

Op dit bedrijf komt het waterverbruik uit op 25m³ per dag. Dit kom overeen met 9.125m³ per jaar. De kosten van leidingwater zijn in totaal WML: €0.686 / m³ = €6.260 per jaar. Na onderzoek blijkt dat het op dit bedrijf mogelijk is een waterbron te slaan op 70 meter diepte, het water heeft hier een hardheid 15 en een ijzergehalte van 10 mg/l.

Na een kostenanalyse is er gekozen voor het aanleggen van een nieuwe waterbron met een bronpomp en een waterzuiveringsinstallatie. Hierbij is er een bron van 70 meter diep met een diameter van 125 millimeter geboord. In deze bron is een bronpomp geplaatst die geregeld wordt met een frequentiesturing. Hierdoor heeft het systeem een zeer constante waterdruk zonder schommelingen tegen de laagst mogelijke energiekosten.

Omdat er een behoorlijke hoeveelheid hardheid en ijzer in het water zit, dient het water gezuiverd te worden voordat het de stal in gaat. Dit gebeurt met een zuiveringssysteem met 2 flessen hars. Deze hars verwijdert kalk, ijzer en mangaan door middel van ionenwisseling uit het water, hierdoor kan er geen aanslag van mineralen in de leidingen ontstaan.

"De nieuwe installatie heeft een afschrijving van €1.259, ik ben ongeveer €500 aan onderhoud kwijt en het zoutverbruik ligt rond de €1.100. Hiermee zijn mijn totale kosten per jaar €2.859 en dit komt overeen met €0,31 per m³ water. Mijn besparing ten opzichte van leidingwater zal in 10 jaar zo’n €34.000 zijn."

De resultaten:

0
Bespaard
0 %
Minder zorgen
0 %
Betrouwbaar drinkwater

De installatie:

  • Waterbron van 70 meter diep met een diameter van 125 millimeter
  • Ionenwisselaar
  • 2x zelfspoelende hars

Voorwaarden van de veehouder:

  • Goed drinkwater tegen lage kosten
  • Er moet altijd voldoende water beschikbaar zijn, ook op piekmomenten tijdens het schoon spuiten
  • De installatie moet goed en betrouwbaar zijn

"Mijn besparing ten opzichte van leidingwater zal in 10 jaar zo’n €34.000 zijn."

Vragen over dit project of andere vragen?

Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.
totalwatercare waterzuiveringssysteem stappen

Meer winst met schoon drinkwater voor uw vee? Bekijk de gratis webinar!

Kijkt u kritisch naar uw watermanagement? En ziet u water echt als een waardevol productiemiddel?
In de Total Water Care webinar leggen Guus Verhaag en Peter Hendriks uit hoe u met goed drinkwater voor uw vee meer winst kunt behalen.

Het is algemeen bekend dat goede voeding cruciaal is voor gezonde dieren en goede productieresultaten. En onder goede voeding verstaan we water en voer. Genoeg drinken is zeker zo essentieel als voldoende eten. Dit geldt zeker voor productiedieren, want wist u dat melk voor meer dan 85% uit water bestaat? En wist u dat vlees (spierweefsel) voor meer dan 75% uit water bestaat?

VOLG GRATIS DE TOTAL WATER CARE WEBINAR EN MAAK OOK VAN UW WATERBRON EEN INKOMSTENBRON